sâmbătă, 24 martie 2012

primavara- anotimpul trezirii la viata a naturii


1) VESTITORUL PRIMĂVERII

Pământul somnoros a început să se trezească la viaţă. Norii suri au căptuşit tolba posomorâtă a iernii, apoi şi-au luat zborul către tărâmurile îngheţate.
Pe cerul limpede ca un cristal luminos, razele calde şi aurii ale soarelui poleite în culori de primăvară, încălzesc pomii golaşi.
Primăvara, fiica cea mai tânără şi mai frumoasă a anului, trezeşte la viaţă întreaga natură. Peste tot este veselie şi agitaţie.
La munte, baba Iarna încă nu şi-a adunat cojoacele. Lângă firicelele subţiri de apă, din pământul umed şi negru se zăreşte o suavă floricică. Ghiocelul, cu gluga lui cea verde şi cu clopoţelul de argint priveşte împrejur la razele soarelui care dezmiardă muntele golaş şi pustiu.
-Ghiocelule, de ce ai ieşit de sub zăpadă ? întreabă bradul îmbrăcat în dantela albă cercelată.
- Zâna Iarnă îmi este datoare pentru că i-am împrumutat culoarea şi în fiecare primăvară mă lasă să ies de sub zăpada poleită cu mărgăritar.
- Ghiocelule, fii bucuros că ai stat toată iarna sub pământul somnoros. A fost o iarnă grea dar şi frumoasă ! Bine că ne-ai adus primavara !
Ghiocelul gingaş, subţirel la trup şi cu clopoţelul delicat a fost ales de către Zâna Primăvară să vestească întregii naturi că dominarea zăpezii va lua sfârşit.
Undeva, într-un tărâm ascuns, Zâna Iarnă îmbrăcată într-o rochie cusută cu ace de gheaţă şi împodobită cu steluţe argintii se pregăteşte să plece. Primăvara începe să coboare grăbită din caleaşca ei în culori de curcubeu.
La revedere, dulce iarnă !
Bine ai venit, dulce primăvară !


2)
Primavara, fiica cea mai tanara a batranului an, cea aducatoare de bucurie si voie buna a sosit si la noi cu alaiul ei de flori, lumina si culoare.

Totul e invaluit in mantia de lumina a soarelui, care mangaie bland pamantul si toate vietatile. Bolta albastra se oglindeste in apele limpezi ale raurilor. Zilele sunt mai blande si mai lungi, iar noptile mai scurte.

Primavara a asternut peste tot un covor multicolor. Campurile si dealurile au inverzit, iar livezile se pregatesc sa dea in floare. In paduri , muschiul copacilor e moale ca o perna de puf, iar brazii care abia si-au lepadat mantia de nea privesc mandri catre soare. In desisuri a albit floarea ghiocelului si un parfum usor de toporasi se raspandeste la adierea vantului din amurg.

Primavara a trezit lunca la viata .Fluturii zburda , albinele harnice isi incep dulcele zumzet prin flori.Gandaceii si carabusii dorm la soare ,dezghetandu-si aripioarele si piciorusele.Pasarile calatoare par niste vaslasi pe marea cerului albastru.Randunica cea vesela,turturica,sturzul ciripesc in deschiderea marelui concert al primaverii

Si oamenii se bucura de aceasta renastere a naturii.Ogoarele rasuna de duduitul tractoarelor si zumzetul harniciei.In livezi oamenii curata pomii,iar in gradini sapa pamantul sa puna rasaduri.

Cu mantia plina de lumina ,primavara imparte din pocalul ei tinerete,voiosie si culoare.Sa ne bucuram toti de acest minunat martisor primit in dar de la blanda primavara.

3) 

Primavara este un anotimp mult asteptat. Pamantul renaste odata cu venirea primaverii iar noi simtim acelasi sentiment frumos. 
Odata cu venirea acestui anotimp minunat, se trezesc fiintele padurii si incep din nou munca cea grea. Ghioceii, treziti de razele soarelui care ajung intr-un sfarsit pe pamant, infloresc de sub neaua cea alba pe care iarna a lasat-o in urma. Copacii infloresc precum o gradina cu flori. Putem vedea cu ochii liberi precum iarba incolteste iar florile incep sa vesteasca primavara. 
Si iata ca putem vedea stolurile cu mii de pasari care se intorc voioase in tara noastra, ajutate de razele aurii ale soarelui care pe zi ce trece incalzeste pamantul si scoate natura la aerul curat adus de adierile vantului de primavara.
Acum si noi treziti de ciripitul pasarilor, iesind afara , simtim cum ne imbratiseaza adierea vantului , cum razele soarelui ne incalzeste si ne arata sentimentul iubirii, iar mirosul puternic al zambilelor ne invioreaza. 
Acum strazile sunt pline de copii care se joaca in zori de zi iar parintii incep munca de primavara prin casa si prin gradina. 
Si albinele zumzaie pe la flori si adun polenul pentru mierea lor delicioasa, iar fluturasii colorati in diferite modele zboara din zori de zi si coloreaza natura . 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu